Sayfalar

11 Temmuz 2012 Çarşamba

C Vitamini - C6H8O6 - Askorbik Asit

Vitamin Nedir?
Vitaminler, organizmanın hayati fonksiyonlarını sorunsuz bir şekilde devam ettirebilmesi için gerekli olan ve organizmada belirli miktarlarda bulunması gereken kimyasal bileşiklerdir. Bir kimyasal bileşene vitamin diyebilmemiz için, vücut tarafından gereken miktarda sentezlenememeleri ve dışarıdan diyetimiz ile alıyor olmamız gerekmektedir. 


Vitamin C'yi birçok hayvan ve bitki türü glukozdan üretebilmekte iken, biz insanlar, meyve yarasaları ve bazı insan benzeri primatlar Vitamin C'yi vücudumuzda üretemediğimiz için besin yolu ile almak durumunda kalırız (http://tr.wikipedia.org/wiki/C_vitamini). Yani vitamin C bizler için ''Vitamin'' iken birçok hayvan türü için gıda yoluyla alımına gerek yoktur. Bunu ilk öğrendiğimde hayvan deneylerinin çoğunun ne kadar boş yere yapılmakta olduğuna bir kere daha emin olmuştum. 


Peki bizlere ne yararı vardır bu Vitamin C'nin?
Vitamin C, gıdaları lipid peroksidasyonuna ( Serbest radikallerin ortaya çıktığı, gıdanın tat, koku ve tazeliğini etkileyen bir süreç) karşı korumada, demirin vücudumuz tarafından emiliminde yardımcı olarak, kansere karşı korumada, kalp hastalıklarına karşı korumada (LDL'nin oksidasyonunu önler), yaraların iyileşmesinde rol oynar (kolajen bağ doku, kemikler, dişler ...) rol oynamaktadır. Kısacası GEREKLİDİR. Suda çözünebilen bir vitamindir. 
Cildimiz için oldukça faydalı olduğunu ve kırışıklık azaltma ve önlemede, güneşin zararlı etkilerinden korunmamızda önemli bir yere sahip olduğunu da vurgulamak isterim!






Eksikliğinde Ne Olur?
Özellikle sigara kullanıcılarında düşük Vitamin C değerlerine rastlanmaktadır. Sigara tüketiminin Vitamin C değerlerini azalttığı gösterilmiştir. 
Eksikliği durumunda, saçlarda kuruluk ve kırılmalar, yaralarda iyileşme süresinin uzaması, bir yere çarptığımızda daha kolay ve uzun süre kalıcı çürükler, morluklar, cilt kuruluğu, diş eti kanaması, diş eti enflamasyonu gibi şikayetler ortaya çıkabilir. 
Uzun süre (bazı kaynaklara göre 3 - 4 ay gibi)  C vitamini eksikliğinde ortaya çıkan bir diğer durum skorbüt hastalığıdır. Vitamin C' nin laboratuvar ortamında üretimine başlanmadığı yıllarda, sefer sırasında korsan ve gemiciler taze meyve ve sebzeye erişemedikleri  ve sürekli kuru gıda ile beslendikleri için çoğu karaya varmadan önce skorbüt hastalığına yakalanırmış. Bu yüzden bu hastalığa KORSAN HASTALIĞI da denilmektedir. Bunu engellemek için İngiliz donanmasına 1800lerde limon ve limon suyu takviyesi yapılmış. 
Günlük önerilen C Vitamini dozu, sağlıklı yetişkinler için; günlük tavsiye edilen doz 60 mg civarıdır. Suda çözünen bir vitamin olan C, vücutta depolanmaz ve fazlası idrar yoluyla atılır. 
Vitamin C Fazlalığı durumunda; kusma, ishal, bulantı ve böbrek taşı oluşum riskinde artış görülebilir. 
Vitamin C Kaynakları Nelerdir?
Taze sebze ve meyveler bol miktarda C vitamini içerirler. Fakat tüketim şekilleri bizim yararlanımımız açısından büyük öenm taşımaktadır. Pişirmeden ya da az pişmiş olarak tüketmek, ışıktan korumak önemlidir. 
Başlıca kaynakları arasında; Limon, portakal, greyfurt, çilek, kivi, biberler, karnabahar, brokoli, domates sayılabilir. 



1 yorum:

  1. THE MEANING OF "FOR"? BY STEVE FINNELL

    Is the meaning of the preposition "for" difficult to understand? No, it is not. The preposition "for" is always forward looking. The purpose, action, and results of "for" always follow, they never look back.

    Example: Acts 2:38 Then Peter said to them, "Repent, and let every one of you be baptized in the name of Jesus Christ for the remission of sins, and you shall receive the gift of the Holy Spirit. (NKJV)

    They were told to repent and be baptized "for" the remission of sins and they would also receive the gift of the Holy Spirit.

    "For" does not mean repent because your sins have already been forgiven. Remission of sins follows repentance.

    "For" does not mean be baptized because your sins have already been forgiven. Remission of sins follows baptism

    "For" does not mean you have already received the gift of the Holy Spirit. The gift of the Holy Spirit follows repentance and baptism "for" the remission of sins.

    If you take an aspirin "for" a headache it does not mean that you take an aspirin because your headache has already been cured. A cured headache follows taking the aspirin "for" a headache.

    If you are punished "for" a crime you committed, you are not punished before you committed the crime. Punished "for" follows the committed crime.

    If you have heart surgery "for" a defective heart, your heart is not repaired before you have surgery. The heart repair follows surgery "for" a defective heart.

    The meaning of "for" in Acts 2:38 is not a mystery. It means in order to receive remission of sins and receive the gift of the Holy Spirit you must repent and be immersed in water.

    It takes a professional deceiver and a willing student to believe that "for" in Acts 2:38 actually means "because of".

    YOU ARE INVITED TO FOLLOW MY BLOG. http://steve-finnell.blogspot.com

    Post

    This
    BlogThis!
    Share to TwitterYY
    Share to Facebook
    Share to Pinterest
    Links to this post

    YanıtlaSil